W3C Konsorsiyumu Tim Berners Lee‘nin önderliğinde kurulun ve Web’in Standartlarını belirleyen örgüttür. W3C Komitesinde pek çok dünyaca ünlü programcı ve web’in mucitleri yer almaktadır. Bu komitenin temel amacı; HTML çıktılarının veya HTML kodlarının her tarayıcıda aynı görüntüyü vermesi için ortak kararlar almaktır. Ayrıca HTML dilinin sürekliliğini sağlarlar.
Bu komite ayrıca HTML dersleri yayınlayarak,doğru bilgiyi edindirmeye çalışır. W3C ‘nin bu misyona sahip olmasının gerekliliği 1993 yılında CSS ‘nin yaygınlaşmaya başlamasıyla olmuştur. Dönemin popüler tarayıcılarının bir kısmı farklı şekilde tanımlanmış CSS’leri okurken bir kısmı ise diğer şekilde tanımlanmışları okuyordu.
Ayrıca sitelerin yerleşimlerini sağlayan dönemin meşhur tablolarının yorumlanması bazı tarayıcılara göre de farklılık gösteriyordu. Bunun anlamı; Web’in karmaşık bir yapıya gidiyor oluşuydu. Bu noktada kurulan komite; ortak kararlar alarak kullanılması gereken kodları tarayıcı yazarlarına ilettiler ve W3C ‘nin yayınladığı kodlara uygun çıktılar sağlayan tarayıcılar yazılmaya başlandı.
Birçoğumuz sağı solu kayık sayfalara gün içerisinde rastlıyoruzdur. Bunun temel sebebinin “tasarımcının beceriksizliği” değil,sitenin W3C Standartlarına uymuyor olmasıdır. Bu noktada W3C komitesi; sitelerin W3C uyumunu denetlemek için W3C Validator aracını icat etmişler. Bu araç sayesinde tasarımı yapılmış bir sitenin W3C hatalarını görebilirsiniz. Ayrıca -her ne kadar İngilizce de olsa- net bir şekilde,hataların nasıl düzeltilmesi gerekildiği gösteriliyor.
Bu kadar konuştuk ettik,peki bunun SEO ile alakası ne ? SEO’nun temelinde “Google gibi düşünmek” felsefesinin yattığını hepimiz kabul edebiliriz. Bu noktada Google,ekmek teknesi olan internetin geleceğini düşünmek zorundadır. Bu sebepten ötürü W3C kurallarına uygun olarak tasarlanmış,yani kodları ile Web’i kirletmeyen siteleri arama sonuçlarında ödüllendirir. Ayrıca Trustrank algoritmasına olan net katkısı yurtdışındaki pek çok makalede açıkça dile getirilmiştir.
Siz de bu sebepten ötürü sitelerinizi XHTML Validator ve CSS Validator araçlarından geçirerek uyumlu hale getirmeli,hem Web için hem ziyaretçilerniz için hem de Google için olumlu bir şey yapmalısınız.
alıntıdır...
0 yorum:
Yorum Gönder